Το PRP μπορεί να ωφελήσει άνδρες με στυτική δυσλειτουργία

To PRP bori na ofelisi andres me stitiki dislitourgia
To PRP bori na ofelisi andres me stitiki dislitourgia

Άνδρες με ήπια έως μέτρια στυτική δυσλειτουργία (ΣΔ) μπορεί να έχουν όφελος από τη θεραπεία με ένεση πλάσματος, πλούσιου σε αιμοπετάλια (PRP), όπως υποδεικνύει μια πρόσφατη μελέτη του «Journal of Sexual Medicine».

Οι ερευνητές κατέληξαν πως το πρωτόκολλο του PRP φαίνεται να είναι μια ασφαλής και αποτελεσματική βραχυπρόθεσμη θεραπεία, ενώοι βελτιώσεις διήρκησαν έως και έξι μήνες. Ωστόσο, σημείωσαν πως απαιτείται περισσότερη έρευνα σχετική με το θέμα.

Το PRP δημιουργείται από το αίμα του ίδιου του ασθενή και έχει υψηλότερη συγκέντρωση αιμοπεταλίων από το πλήρες αίμα. Οι ενέσεις PRP έχουν χρησιμοποιηθεί στο παρελθόν και για τη θεραπεία καταστάσεων όπως η αρθρίτιδα και  η τενοντίτιδα.

Παλαιότερες μελέτες σε ζώα έδειξαν πως το PRP θα μπορούσε να είναι χρήσιμο για τη θεραπεία της ΣΔ. Ωστόσο, οι δοκιμές σε ανθρώπους ήταν περιορισμένες.

Στην τρέχουσα μελέτη συμμετείχαν 60 ετεροφυλόφιλοι, σεξουαλικά ενεργοί, άνδρες σε σταθερές σχέσεις. Όλοι οι άνδρες είχαν ήπια έως μέτρια ΣΔ με βάση το εξειδικευμένο εργαλείο αξιολόγησης της στυτικής λειτουργίας (International Index of Erectile Function- IIEF-EF). Η ηλικία τους κυμαινόταν από 40 έως 70, με μέσο όρο ηλικίας τα 58,5 έτη.

Τριάντα άνδρες έλαβαν δύο ενέσεις PRP ενώ οι υπόλοιποι 30 άνδρες έλαβαν δύο ενέσεις εικονικού φαρμάκου. Το διάστημα μεταξύ των ενέσεων ήταν ένας μήνας. Σε διαστήματα παρακολούθησης ενός, τριών και έξι μηνών, οι άνδρες ερωτήθηκαν σχετικά με τον πόνο που προκαλείται από τη θεραπεία με τη βοήθεια οπτικής αναλογικής κλίμακας, τις σεξουαλικές τους εμπειρίες χρησιμοποιώντας ημερολόγια προφίλ ερωτικών συναντήσεων, τη στυτική λειτουργία με τη συμπλήρωση του IIEF-EF, και την ικανοποίηση από τη θεραπεία με τη βοήθεια του εργαλείου απογραφής της στυτικής δυσλειτουργίας της ικανοποίησης θεραπείας (EDITS).

Για κάθε αξιολόγηση, καθορίστηκε από τους ερευνητές η ελάχιστη κλινικά σημαντική διαφορά (MCID) για κάθε συμμετέχοντα. Άνδρες με ήπια έως μέτρια ΣΔ πέτυχαν MCID όταν οι βαθμολογίες IIEF-EF παρουσίαζαν βελτίωση δύο ή περισσότερων βαθμών. Για άνδρες με μέτρια ΣΔ, η  MCID ορίστηκε ως βελτίωση 5 σημείων στη βαθμολογία του IIEF-EF.

Οι άνδρες που έλαβαν PRP ανέφεραν επίσης μεγαλύτερη ικανοποίηση από τη θεραπεία και τα αποτελέσματά της, συγκριτικά με τους άνδρες από την ομάδα του εικονικού φαρμάκου. Η ομάδα του εικονικού φαρμάκου ωστόσο ανέφερε περισσότερο πόνο, ενώ δεν αναφέρθηκαν ανεπιθύμητες ενέργειες από καμία ομάδα.

Ο ακριβής μηχανισμός μέσω του οποίου η PRP βελτιώνει τη στυτική λειτουργία παραμένει άγνωστος, συνεπώς η μελέτη χρήζει περαιτέρω έρευνας.

Μια μελλοντική έρευνα θα πρέπει να επικεντρωθεί στα πρωτόκολλα PRP για θεραπεία της ΣΔ και στο κατά πόσον το PRP θα ήταν κατάλληλο ως μία θεραπεία ή ως μέρος μιας συνδυαστικής θεραπευτικής προσέγγισης.

Συνολικά, η ενδοσηραγγώδης ένεση PRP, φαίνεται να είναι μια πολλά υποσχόμενη προσθήκη στη φαρέτρα κάθε ουρολόγου. Ωστόσο, προτού γίνει αποδεκτή ως μέρος του αλγορίθμου της θεραπείας της ΣΔ, χρειάζονται περαιτέρω μελέτες υψηλής ποιότητας για την επιβεβαίωση και επαλήθευση όλων των ευρημάτων.