Οι θεραπευτικές επιλογές της ιατρικής, πλέον και στη χώρα μας, για να αντιμετωπίσει τη στυτική δυσλειτουργία, είναι πολλές και ασφαλείς, με τεκμηρίωση αλλά και εξατομίκευση, ενώ παράλληλα έχουν δοκιμαστεί στο χρόνο με αποτελεσματικότητα.
Οι πιο νέες και καινοτόμες στρατηγικές προσεγγίσεις, για την αντιμετώπιση της στυτικής δυσλειτουργίας εστιάζουν στις αναγεννητικές θεραπείες, που στοχεύουν στην αποκατάσταση της δομής και της λειτουργίας του πάσχοντος στυτικού ιστού, με σκοπό να επιτευχθεί θεραπεία του παθολογικού προβλήματος και όχι μόνο των συμπτωμάτων.
- Οι θεραπευτικές προσέγγισης για τη στυτική δυσλειτουργία περιλαμβάνονουν:
- τη χορήγηση πλάσματος (εμπλουτισμένου με αιμοπετάλια) [PRP])
- η τοπική εξωσωματική εφαρμογή ωστικών (κρουστικών) κυμάτων χαμηλής έντασης
- η θεραπεία με βλαστοκύτταρα (Stem Cells)
Τελευταία οι διενεργούμενες προ και κλινικές μελέτες που προσδιορίζουν τον τρόπο δράσης και αποτίμησης του κλινικού αποτελέσματος (ως προς την εφαρμοσιμότητα) των παραπάνω θεραπευτικών μεθόδων, έχουν σαν αποτέλεσμα την αύξηση του ενδιαφέροντος και τις θεραπευτικές προσδοκίες. Μικρές αλλαγές στην καθημερινότητα παίζουν σημαντικό ρόλο στη διαχείριση της στυτικής δυσλειτουργίας, κυρίως σε νέους ασθενείς. Η απώλεια βάρους σε υπέρβαρους ασθενείς με την ταυτόχρονη υιοθέτηση της μεσογειακής δίαιτας, βελτιώνει αποδειγμένα τη στυτική λειτουργία. Θετική επίδραση έχει επίσης και η καθημερινή αεροβική άσκηση μέτριας έντασης διάρκειας μισής ώρας. Το κάπνισμα επίσης, ιδιαίτερα σε υψηλή συχνότητα, έχει άμεση σχέση με διαταραχές στύσης, και η διακοπή του βοηθά στην αποκατάσταση του προβλήματος. H υπέρμετρη κατανάλωση αλκοόλ μειώνει τα επίπεδα της τεστοστερόνης και αυξάνοντας τα επίπεδα των οιστρογόνων, με αποτέλεσμα το αντίκτυπο στην ποιότητα της στύσης.
Η θεραπεία της στυτικής δυσλειτουργίας κατηγοριοποιείται σε συντηρητική και χειρουργική.
Τα φάρμακα για την στυτική δυσλειτουργία έχουν ενδείκνυνται για άνδρες με στυτική δυσλειτουργία που οφείλεται σε οργανικά αίτια και χωρίζονται σε δύο κατηγορίες που περιλαμβάνουν:
- χάπια
- ενδοπεϊκές ενέσεις
Όλα τα φάρμακα επιδρούν στα αγγεία του πέους με πρόκληση αγγειοδιαστολής, οπότε έχουμε αυξημένη αιματική ροή στο πέος, καλύτερη σκληρότητα και διάρκεια μίας στύσης.
Η χειρουργική αντιμετώπιση (με πεϊκές προθέσεις) επιλέγεται ως θεραπευτική επιλογή σε ασθενείς, όπου οι άλλες μορφές θεραπείας έχουν αποτύχει. Τα κρουστικά κύματα είναι μια νέα μέθοδος θεραπείας που έχει φέρει επανάσταση στη στυτική δυσλειτουργία αγγειογενούς αιτιολογίας. Έχοντας περάσει αρκετά χρόνια εμπειρίας, στη χρήση φαρμάκων για τη στυτική δυσλειτουργία, αποδεδειγμένα είναι από τις ασφαλέστερες επιλογές, ιδιαίτερα όταν η χρήση τους γίνεται με τις οδηγίες του θεράποντος ιατρού.
Οι ενδοπεϊκές ενέσεις χρησιμοποιούνται ως δεύτερης γραμμής θεραπεία, στις περιπτώσεις που τα φάρμακα από το στόμα έχουν μειωμένη ή μηδαμινή δραστικότητα. Μελέτες έδειξαν πως ασθενείς με χαμηλή ανταπόκριση στα φάρμακα, μετά από θεραπεία κρουστικών κυμάτων, είχαν καλύτερη ανταπόκριση. Ακόμη και ασθενείς που λάμβαναν φάρμακα με καλή ανταπόκριση, ακλουθώντας θεραπεία με κρουστικών κυμάτων, δεν είχαν πλέον ανάγκη να λήψης φαρμάκων. Στα θετικά αποτελέσματα προστίθεται και η διάρκεια, όπου υπάρχει για χρονικό διάστημα τουλάχιστον δύο χρόνων.
Για την καλύτερη λύση συζητήστε με τον θεράπων ιατρό σας όλες τις επιλογές. H απόφαση που θα πάρετε, που αφορά στη θεραπεία που θα ακολουθήσετε, χρειάζεται να βασίζεται στις δικές ανάγκες σας και να προκύψει με αναλυτική συζήτηση, με τον ουρολόγο σας.