Στυτική δυσλειτουργία και σακχαρώδης διαβήτης

Stitiki dislitourgia kai sakharodis diavitis
Stitiki dislitourgia kai sakharodis diavitis

Είναι κοινώς αποδεκτό πως η σεξουαλική πράξη αποτελεί μια από τις βασικότερες λειτουργίες στον άνθρωπο με την έκφραση της σεξουαλικότητας του ατόμου να προσδιορίζει την προσωπικότητά του. Κάθε νόσος ή παθολογική κατάσταση, δύναται να σταθεί εμπόδιο στην ελεύθερη έκφραση της και χρειάζεται να αντιμετωπίζεται έγκαιρα.

Οι περισσότερες παθήσεις που σχετίζονται με τους ενδοκρινείς αδένες, αποτελούν τον αιτιολογικό παράγοντα στο 1,7-35% των περιπτώσεων της στυτικής δυσλειτουργίας. Ο σακχαρώδης διαβήτης είναι το πιο σύνηθες και συχνό αίτιο της στυτικής δυσλειτουργίας, ανάμεσα στις παθήσεις των ενδοκρινών αδένων.

Η διαγνωστική διαδικασία του σακχαρώδη διαβήτη σε αρκετούς ασθενείς, γίνεται σε πλαίσιο διαγνωστικής έρευνας για τη στυτική δυσλειτουργία. Τα αίτια πολλά και είθισται να αναζητηθούν στις διαβητικές αλλοιώσεις στο αγγειακό και νευρικό σύστημα και στα σηραγγώδη σώματα.

Σήμερα, με την πρόοδο της επιστήμης, διατίθενται αρκετές φαρμακευτικές αγωγές και άλλες θεραπευτικές πρακτικές για την αντιμετώπιση της σεξουαλικής δυσλειτουργίας, που συνεπάγονται και τη βελτίωση της σεξουαλικής ζωής των ασθενών με σακχαρώδη διαβήτη.

Καθοριστικό ρόλο στην όλη προσπάθεια αντιμετώπισης ενός τέτοιου ζητήματος παίζει η/ο σύντροφος της/του ασθενούς. Η/Ο σύντροφος του ατόμου που βιώνει αυτή τη δυσπραγία ενδέχεται να βιώνει παρόμοια συναισθήματα με το πάσχον άτομο, καθώς η ερωτική πράξη αναπτύσσει μια δυναμική που αφορά και τους δύο συμμετέχοντες.

Πολλές φορές ασφαλώς απαιτείται η συνδρομή ενός ειδικού επί του θέματος (ψυχιάτρου-ψυχολόγου), που θα παρέχει την απαραίτητη στήριξη στο ζευγάρι, σε συνδυασμό με οποιαδήποτε άλλη θεραπευτική παρέμβαση.

Για τη βελτίωση στη ρύθμιση του σακχαρώδη διαβήτη, καθώς είναι απαραίτητη στην αντιμετώπιση της σεξουαλικής δυσλειτουργίας, συνίστανται τα εξής:

  • Η διακοπή του καπνίσματος, καθώς λειτουργεί ως επιβαρυντικός παράγοντας της αρτηριοπάθειας.
  • Σωστή ρύθμιση των παραγόντων κινδύνου για αγγειακές νόσους
  • Απώλεια βάρους με σωστή διατροφή και σωματική άσκηση, καθώς δρουν βοηθητικά.
  • Η διακοπή κατάχρησης αλκοόλ, που κρίνεται απαραίτητη

Τέλος, η/ο ασθενής με σακχαρώδη διαβήτη χρειάζεται να συζητάει με θάρρος, με τον θεράποντα ιατρό του, προβλήματα τέτοιας φύσεως και να φροντίζει πάντα σε συνεργασία μαζί του, για την ορθή ρύθμιση της νόσου του. Να αναζητά χωρίς ενδοιασμούς, την απαραίτητη ψυχολογική υποστήριξη, όταν νιώθει ότι το χρειάζεται. Οι θεραπευτικές επιλογές της σύγχρονης εποχής έχουν υψηλά ποσοστά αποτελεσματικότητας και δίνουν στο άτομο που πάσχει από σακχαρώδη διαβήτη τη δυνατότητα να ζήσει απολαμβάνοντας την ερωτική επαφή.