Φάρμακο για τη στυτική δυσλειτουργία είναι το όπλο πρόληψης για το Αλτσχάιμερ

farmako gia ti stitiki dislitourgia inai to oplo prolipsis gia to Altshaimer
farmako gia ti stitiki dislitourgia inai to oplo prolipsis gia to Altshaimer

Η σινεδαφίλη είναι μια δραστική ουσία που θεραπεύει τη στυτική δυσλειτουργία, ωστόσο υπάρχουν ενδείξεις που δείχνουν ότι προλαμβάνει και την ασθένεια του Αλτσχάιμερ.

Αυτή η φαρμακευτική ουσία που θεραπεύει τη στυτική δυσλειτουργία αλλά και την πνευμονική υπέρταση όπως όλα δείχνουν, είναι ένα επίσης  ισχυρό όπλο στη φαρέτρα του FDA η οποία περιλαμβάνει 1600 εγκεκριμένα φάρμακα και είναι πολλά υποσχόμενη και για τη μάχη κατά του Αλτσχάιμερ. Η αποκάλυψη ήρθε κατόπιν μελέτης που έδειξε πως η λήψη του φαρμάκου αυτού, μειώνει τις πιθανότητες ανάπτυξης ασθένειας σε βάθος έξι χρόνων σε ποσοστό που αγγίζει το 69%.

Ερευνητές από το Ινστιτούτο Γονιδιωματικής Ιατρικής του Cleveland εξέτασαν μια βάση δεδομένων με περισσότερους από 7 χιλιάδες ασθενείς και παρατήρησαν πως τα φάρμακα για την στυτική δυσλειτουργία λειτουργούν πολύ καλύτερα σε σύγκριση με τα φάρμακα για την αρτηριακή πίεση και τον διαβήτη, όπως είναι η λοσαρτάνη και η μετφορμίνη σε αυτή την περίπτωση.

Αξίζει να σημειωθεί ότι υπολογίζεται πως η ασθένεια του Αλτσχάιμερ, η πιο γνωστή μορφή άνοιας, αναμένεται να αυξηθεί κατά 14 χιλιάδες στις ΗΠΑ μέχρι το 2050. Χωρίς θεραπεία που εξαλείφει το πρόβλημα αυτή τη στιγμή, οι επιστήμονες στρέφονται στις ήδη υπάρχουσες θεραπείες, οι οποίες μπορεί να έχουν διπλά οφέλη και να εξοικονομήσουν  τόσο χρήματα όσο χρόνο από την παρασκευή κάποιου νέου φαρμάκου.

Η ομάδα των ερευνητών από το Cleveland με επικεφαλή το γιατρό Feixiong Cheng, πιστεύει πως η κατανόηση των υποτύπων (ή ενδοφαινότυπων) νευροεκφυλιστικών ασθενειών όπως το Αλτσχάιμερ θα βοηθήσει στην αποκάλυψη των ερεθισμάτων αυτών των καταστάσεων. Αυτό επίσης μας δείχνει σε τι πρέπει να στοχεύουν οι επιστήμονες ώστε να ανακαλύψουν  φάρμακα ικανά να αντιμετωπίσουν ακριβώς αυτές τις αδυναμίες.

Σύμφωνα με τους επιστήμονες, το Αλτσχάιμερ έχει δύο κύρια χαρακτηριστικά. Το πρώτο έχει να κάνει με τη συσσώρευση βήτα αμυλοειδών και πρωτεϊνών στον εγκέφαλο. Το δεύτερο σχετίζεται με τις συσσωρεύσεις που μετατρέπονται σε αμυλοειδείς πλάκες και νευροϊνιδιακούς σωρούς. Για την ώρα δεν υπάρχει φάρμακο εγκεκριμένο από τον FDA που να μάχεται αυτά τα δύο χαρακτηριστικά μαζί.

Χρησιμοποιώντας ένα μεγάλο δίκτυο καταγραφής γονιδίων, η ομάδα μελέτησε εκατοντάδες εγκεκριμένα φάρμακα από τον FDA ώστε να εντοπίσει αυτό που θα μπορούσε να στοχεύσει τόσο σε αμυελοειδές όσο και της πρωτεΐνες Τ.
Η σινεδαφίλη βελτιώνει τη γνωστική ικανότητα και τη μνήμη σε προκλινικά μοντέλα και θεωρείται ως το καλύτερο δυνατό φάρμακο σύμφωνα με τον γιατρό Cheng.

Οι ερευνητές εξέτασαν επίσης και τη συσχέτιση μεταξύ της ασθένειας του Αλτσχάιμερ και της σινεδαφίλης, στους χρήστες και στους μη χρήστες, για έξι χρόνια. Συγκριτικά με άλλα φάρμακα η συνεδαφίλη μειώνει την επικινδυνότητα του Αλτσχάιμερ κατά 63% ενώ παράλληλα είναι προτιμότερη η λήψη της από άποψη επικινδυνότητας σε σύγκριση με την διλτιαζέμη. Επίσης, σε σχέση με όσους δεν έλαβαν ποτέ τους κάποια σκεύασμα σινεδαφίλης, εκείνοι που έλαβαν παρουσίασαν 69% μείωση της επικινδυνότητας στην εμφάνιση άνοιας.

Τέλος, η ερευνητική ομάδα, δημιούργησε ομοίωμα εγκεφαλικών κυττάρων που χρησιμοποιεί βλαστοκύτταρα για να δει πώς η σιλδεναφίλη επηρεάζει την εμφάνιση της άνοιας. Τα ευρήματα της ολόκληρης της έρευνας αναμένεται να βοηθήσουν και σε άλλες νευροεκφυλιστικές ασθένειες όπως το Πάρκινσον.