Συνδέεται το άτμισμα με στυτική δυσλειτουργία;

Sindeetai to atmisma me stitiki dislitourgia
Sindeetai to atmisma me stitiki dislitourgia

Μία αμερικανική επιστημονική μελέτη εξετάζει το πόσο μεγαλύτερη πιθανότητα στυτικής δυσλειτουργίας είχαν οι καθημερινοί ατμιστές, σε σχέση με αυτούς που δεν είχαν κάνει ποτέ χρήση ηλεκτρονικού τσιγάρου.

Τα ηλεκτρονικά τσιγάρα είναι πιθανό να σχετίζονται με αυξημένη πιθανότητα δυσλειτουργίας της στύσης στους άνδρες. Το παραδοσιακό κάπνισμα έχει συσχετιστεί με τη στυτική δυσλειτουργία και κάτι ανάλογο μπορεί να συμβαίνει και με τα ηλεκτρονικά τσιγάρα (άτμισμα).

Οι ερευνητές της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου της Νέας Υόρκης και της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Τζονς Χόπκινς της Βαλτιμόρης, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο αμερικανικό περιοδικό Προληπτικής Ιατρικής «American Journal of Preventive Medicine», ανέλυσαν τα στοιχεία για 13.711 άνδρες άνω των 20 ετών.

Σε σχέση με όσους δεν είχαν κάνει ποτέ χρήση ηλεκτρονικού τσιγάρου, οι καθημερινοί ατμιστές είχαν 2,2 φορές μεγαλύτερη πιθανότητα στυτικής δυσλειτουργίας και μεγαλύτερη κατά 2,4 φορές στις ηλικίες 20-65 ετών (άτομα φυσιολογικού βάρους χωρίς καρδιαγγειακές νόσους). Ωστόσο οι ατμιστές που ασκούνταν σωματικά είχαν μικρότερη πιθανότητα στυτικής δυσλειτουργίας.

Οι επιστήμονες επεσήμαναν ότι αφού η χρήση ηλεκτρονικού τσιγάρου φαίνεται να σχετίζεται με στυτικά προβλήματα ανεξαρτήτως ηλικίας, με την ύπαρξη καρδιαγγειακής πάθησης ή και άλλους παράγοντες κινδύνου για στυτική δυσλειτουργία, οι ατμιστές θα πρέπει να είναι ενήμεροι για την πιθανή συσχέτιση ανάμεσα στα ηλεκτρονικά τσιγάρα και στις δυσλειτουργίες αυτού του είδους, που εμφανίζονται περίπου στο ένα πέμπτο των ανδρών άνω των 20 ετών.

Δεδομένου ότι πολλοί άνθρωποι χρησιμοποιούν τα ηλεκτρονικά τσιγάρα με σκοπό τη μείωση της βλάβης από το κάπνισμα ή για να να κόψουν το τσιγάρο, πρέπει να μελετηθεί σε βάθος η συσχέτιση ανάμεσα στα προϊόντα ατμίσματος και τη στυτική δυσλειτουργία, καθώς και των πιθανών επιπτώσεων στη σεξουαλική υγεία των ανδρών. Τα μέχρι τώρα ευρήματά καταδεικνύουν την ανάγκη διεξαγωγής περαιτέρω ερευνών, δηλώνει ο επικεφαλής ερευνητής, επίκουρος καθηγητής Ομάρ Ελ Σαχάουι του Πανεπιστημίου της Νέας Υόρκης και του Ιατρικού Κέντρου NYU Langone.