Το ιατρικό και το σεξουαλικό ιστορικό ενός ατόμου μπορούν να βοηθήσουν στον καθορισμό της φύσης και της σοβαρότητας της στυτικής δυσλειτουργίας.
Πιο συγκεκριμένα, το ιατρικό ιστορικό μπορεί να αποκαλύψει νοσήματα που οδηγούν σε μια τέτοια κατάσταση, ενώ μια απλή περιγραφή της σεξουαλικής δραστηριότητας μπορεί να βοηθήσει στον εντοπισμό προβλημάτων σχετικά με τη σεξουαλική επιθυμία, τη στύση, την εκσπερμάτιση, κ.α.
Υπάρχουν αρκετές εργαστηριακές εξετάσεις που μπορούν να βοηθήσουν στη διάγνωση της στυτικής δυσλειτουργίας. Μερικές από αυτές περιλαμβάνουν εξετάσεις όπως: αιματολογικές, ουροαναλύσεις, λιπιδαιμικό προφίλ, μετρήσεις κρεατινίνης και ηπατικών ενζύμων.
Επίσης η μέτρηση των επιπέδων τεστοστερόνης στο αίμα μπορεί να παρέχει σημαντικές πληροφορίες σχετικά με προβλήματα στο ενδοκρινικό σύστημα και να εξηγήσει γιατί ένας ασθενής έχει μειωμένη σεξουαλική επιθυμία.
Παρόλο που είναι ένα πολύπλοκο πρόβλημα, ωστόσο υπάρχουν πολλές και σύγχρονες, διαθέσιμες λύσεις για την αντιμετώπισή της, όπως η φαρμακευτική αγωγή, οι χειρουργικές επεμβάσεις, η ψυχολογική υποστήριξη του ασθενούς ή ο συνδυασμός των παραπάνω.