Στυτική Δυσλειτουργία

Στυτική δυσλειτουργία από άγχος και στρες

Stitiki dislitourgia apo anhos kai stres

Κάθε άντρας, κάποια στιγμή στη ζωή του, θα έρθει αντιμέτωπος με την «κακή στιγμή»:
την ψυχογενή αδυναμία να πετύχει καλή/σκληρή στύση ή την απώλειά της πριν την ολοκλήρωση την εκσπερμάτιση.
Όταν αυτό συμβαίνει  ξαφνικά, από την μια μέρα στην άλλη, προκαλεί αμέσως μια αλληλουχία από έντονα συναισθήματα όπως έκπληξη, άγχος, φόβο, θυμό και τέλος απόγνωση.
Η στυτική δυσλειτουργία είναι η πιο σημαντική διαταραχή της σεξουαλικότητας στο ανδρικό φύλλο, καθώς και η διαταραχή που επηρεάζει περισσότερο από όλες τις άλλες τη ζωή του καθώς και τη σχέση του με τη σύντροφό του.
Παρά το γεγονός ότι η πάθηση δεν είναι περιστασιακή πάντα, και οι πάσχοντες πραγματικά υποφέρουν σε βάθος χρόνου, η συντριπτική πλειονότητα  των ανδρών με στυτική δυσλειτουργία δεν απευθύνεται σε ειδικό γιατρό, αφού συνοδεύεται σχεδόν πάντα από ένα έντονο αίσθημα ντροπής.
Οι νεότερες ηλικίες  αισθάνονται μεγαλύτερη δυσκολία στο να απευθυνθούν στον γιατρό, σε σχέση με τους ηλικιωμένους.
Αυτό συμβαίνει λόγω της εντελώς εσφαλμένης πεποίθησης ότι τα σεξουαλικά προβλήματα εμφανίζονται μόνο στις μεγαλύτερες ηλικίες.
Όλες οι μελέτες δείχνουν πως το 90% των αντρών κάτω των 40 ετών  που δεν αντιμετωπίζουν προβλήματα υγείας, βιώνουν κάποια στιγμή στη ζωή τους κάποιο σεξουαλικό πρόβλημα, ψυχολογικής αιτιολογίας.
Δυσκολεύονται, μάλιστα, να πιστέψουν πως το πρόβλημά τους ενδέχεται να είναι ψυχολογικό, λόγω κοινωνικών αντιλήψεων που χαρακτηρίζουν τα ψυχολογικά προβλήματα ως «σημάδια αδυναμίας»  και θέλουν τον άνδρα να είναι σε θέση πάντα να τα ξεπερνάει μόνος του.

ΤΙ ΠΡΟΚΑΛΕΙ ΣΤΥΤΙΚΗ ΔΥΣΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ
Η στυτική δυσλειτουργία μπορεί να οφείλεται σε οργανικά, ψυχογενή και μεικτά αίτια. Αξίζει όμως να αναφέρουμε  ότι τα οργανικά προβλήματα που οδηγούν σε στυτική δυσλειτουργία, μπορούν να συνδυαστούν σε κάποιο στάδιο με κάποια ψυχολογικά, κυρίως λόγω άγχους, με αποτέλεσμα η πάθηση να γίνεται μεικτή.

ΨΥΧΟΓΕΝΗ ΑΙΤΙΑ
Πρόκειται για περιπτώσεις στυτικής δυσλειτουργίας που αφορούν κυρίως τις μικρότερες ηλικίες και οφείλονται σε πολύ συχνές στην εποχή μας καταστάσεις, όπως η κατάθλιψη, το stress και το άγχος της πρώτης φοράς σε νέα άτομα.

Έτσι, η ψυχογενούς αιτιολογίας στυτική δυσλειτουργία μπορεί να οφείλεται σε:

  • Έλλειψη άνεσης και αμηχανία απέναντι σε πιθανό νέο σύντροφο
  • Άγχος στην ανταπόκριση κατά τη σεξουαλική πράξη ή και άγχος για το αποτέλεσμα της επίδοσης κατά τη διάρκειά της
  • Σωματική ανασφάλεια ή κόμπλεξ
  • Ψυχολογικές ενοχές, όπως σε περίπτωση απιστίας
  • Ψυχολογική πίεση από ζήτημα μη σεξουαλικής φύσεως, όπως ένα επαγγελματικό ή οικογενειακό πρόβλημα
  • Κούραση
  • Υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ
  • Προβληματικό περιβάλλον σε σχέση με τον τόπο ή τον χρόνο που γίνεται η σεξουαλική πράξη