Στυτική Δυσλειτουργία

Καρκίνος του προστάτη και στυτική δυσλειτουργία

Karkinos tou prostati kai stitiki dislitourgia

Ο προστάτης είναι ένας μικρός αδένας ο οποίος υπάρχει μόνο στους άνδρες, έχει το σχήμα και το μέγεθος ενός κάστανου και βρίσκεται μπροστά από την ουροδόχο κύστη, περιβάλλοντας την αρχική μοίρα της ουρήθρας.

Σε νεότερες ηλικίες είναι πολύ πιθανόν να προκαλέσει  λοιμώξεις, ενώ στις μεγαλύτερες και με την πάροδο του χρόνου ξεκινάει και η καλοήθης υπερπλασία του προστάτη. Ο καρκίνος του προστάτη είναι ο συχνότερος καρκίνος στους άνδρες του δυτικού κόσμου και αποτελεί ένα από τα πιο σημαντικά ιατρικά προβλήματα που αντιμετωπίζει ο ανδρικός πληθυσμός.

Επίσης, προβλήματα όπως η χρόνια προστατίτιδα και το σύνδρομο χρόνιου πυελικού άλγους είναι συνδεδεμένα με στυτική δυσλειτουργία.
Διαταραχές της στύσης μπορεί να προκληθούν και από ορμονικά προβλήματα όπως υψηλή προλακτίνη στο αίμα (προλακτιναιμία) ή η χαμηλή τεστοστερόνη.

Γενικά, παρόλο που ο καρκίνος του προστάτη από μόνος του δεν επηρεάζει τη στυτική λειτουργία, οι θεραπείες για τη νόσο μπορεί να έχουν σοβαρές επιπτώσεις στη σεξουαλική ζωή των ασθενών.
Μια μεγάλη ανησυχία και φόβος που δημιουργείται στους άνδρες είναι οι επιπτώσεις που μπορεί να έχει η θεραπεία στη σεξουαλική τους λειτουργία και την αναπαραγωγική τους ικανότητα.

Η ριζική προστατεκτομή συνήθως προκαλεί στυτική δυσλειτουργία στους περισσότερους άντρες, με όποια μέθοδο και αν διενεργηθεί.
Στην θεραπεία με ακτινοβολία, έχει μακροπρόθεσμες επιπτώσεις στη στυτική λειτουργία, ενώ τα φάρμακα για την αντιμετώπιση της προχωρημένης μορφής της νόσου επιφέρουν σε όλους τους άντρες πλήρη στυτική δυσλειτουργία.

Οι επιπτώσεις από τις ριζικές θεραπείες (χειρουργείο, ακτινοβολία) στη στυτική λειτουργία είναι αναπόφευκτες.
Ωστόσο, είτε με φαρμακευτική αγωγή, είτε με χειρουργική επέμβαση, η στυτική λειτουργία μπορεί να επανέλθει μετά από κάποιο χρονικό διάστημα.