Στυτική Δυσλειτουργία

Θυρεοειδής αδένας και διαταραχές στη στυτική δυσλειτουργία

Thireoidis adenas kai diatarahes sti stitiki dislitourgia

Ο θυρεοειδής αδένας βρίσκεται στο λαιμό, και έχει το σχήμα πεταλούδας.
Ο ρόλος του είναι να ελέγχει τον τρόπο με τον οποίο κάθε όργανο, κύτταρο και σύστημα στο σώμα μας λειτουργεί,  και έτσι μέσα από τις ορμόνες που παράγει να τα επηρεάζει.

Αν όμως κάποιο από αυτά δεν λειτουργεί σωστά, τότε μπορεί να δημιουργήσει διάφορα προβλήματα, ένα εκ των οποίων είναι και η διαταραχή στη σεξουαλική ζωή, η οποία μπορεί να έχει επιβλαβείς επιπτώσεις στην ποιότητα ζωής του ατόμου.

Οι δυσλειτουργίες του θυρεοειδούς αδένα συνδέονται με ένα μεγάλο φάσμα διαταραχών που αφορούν στην αναπαραγωγική διαδικασία και οι οποίες μπορεί να προκαλέσουν από μη φυσιολογική σεξουαλική ανάπτυξη έως σεξουαλικές δυσλειτουργίες, ή ακόμα και υπογονιμότητα.

Τόσο ο υποθυρεοειδισμός όσο και ο υπερθυρεοειδισμός, είναι πιθανό να επηρεάσουν τη σεξουαλική επιθυμία (χαμηλή λίμπιντο) και τη σεξουαλικότητα γενικότερα, με διαφορετικό τρόπο.
Στους άνδρες, ο υποθυρεοειδισμός σχετίζεται με πρόκληση της στυτικής δυσλειτουργίας, καθυστερημένη εκσπερμάτιση και ελαττωμένη κινητικότητα του σπέρματος.

Ο υπερθυρεοειδισμός συχνά σχετίζεται τόσο με την απότομη αύξηση της σεξουαλικής ορμής όσο και με μείωση της επιθυμίας, όπως συμβαίνει στον υποθυρεοειδισμό.

Η έγκαιρη διάγνωση και η θεραπεία συμβάλλουν στην ανάκτηση και διατήρηση μιας υγιούς σεξουαλικής ζωής.  Είναι σημαντικό άτομα με προβλήματα θυρεοειδούς να γνωρίζουν ότι υπάρχουν αποτελεσματικές θεραπείες που υποκαθιστούν ή μειώνουν τα επίπεδα των ορμονών.

Η εμφάνιση μιας σεξουαλικής διαταραχής οφειλόμενης σε ορμονική δυσλειτουργία δεν είναι μη αναστρέψιμη και σε καμία περίπτωση δεν σημαίνει την αρχή του τέλους της σεξουαλικής ζωής.