Βελτίωση στυτικής λειτουργίας μετά από ριζική προστατεκτομή

Veltiosi stitikis litourgias meta apo riziki prostatektomi
Veltiosi stitikis litourgias meta apo riziki prostatektomi

Ένας από τους μεγαλύτερους φόβους των ανδρών που υποβάλλονται σε ριζική προστατεκτομή, για την αντιμετώπιση του καρκίνου του προστάτη είναι πως αυτή η επέμβαση που προορίζεται να σώσει τη ζωή τους, πιθανό να αναστείλει τη στυτική λειτουργία τους. Τα νεύρα και τα αιμοφόρα αγγεία ελέγχου του μηχανισμό της στύσης είναι πολύ ευαίσθητα, συνεπώς η παραμικρή επέμβαση μπορεί να απειλήσει τη λειτουργία αυτή.

Σε ένα κλασικό χειρουργείο, μεγάλο ποσοστό ανδρών μπορεί να απολέσει την ικανότητα στύσης ή να δει τη στυτική του λειτουργία να απενεργοποιείται για μεγάλο διάστημα, χωρίς να είναι σαφής η επαναφορά, που εξαρτάται από την ηλικία, την προτέρα σεξουαλική του δραστηριότητα, το χρόνο που μετά την επέμβαση, αλλά και από την εμπειρία του χειρουργού. Εκτιμάται πως έξι στους δέκα άντρες αντιμετωπίζουν στυτική δυσλειτουργία 18 μήνες μετά την επέμβαση της ριζικής προστατεκτομής, ενώ σε βάθος πενταετίας μόλις τρεις στους δέκα διατηρούν την ικανότητά στύσης.

Αυτό το ενδεχόμενο αποτρέπει πολλούς άνδρες από το να δεχθούν τη συγκεκριμένη θεραπεία, αποφεύγοντας να θυσιάσουν τη ζωτικής σημασίας στυτική λειτουργία. Άλλωστε, η ενεργή σεξουαλική ζωή είναι αναπόσπαστο κομμάτι της υγείας κάθε άνδρα, ενώ η δυσλειτουργία της συνοδεύεται από ψυχολογικές προεκτάσεις, που υποβαθμίζουν σημαντικά την ποιότητα ζωής του, αλλά και τις σχέσεις του με το άλλο φύλο. Δεδομένου ότι όλο και νεότεροι άνδρες νοσούν από καρκίνο του προστάτη, οι ανησυχίες για το τι θα ακολουθήσει μετά τη θεραπεία, στη σεξουαλική τους ζωή και την αναπαραγωγική τους ικανότητα, αυξάνονται.

Ριζική προστατεκτομή και στυτική λειτουργία: Μπορούν να συνυπάρξουν;

Το ζητούμενο στη ριζική προστατεκτομή είναι να ο άνδρας να απαλλαγεί από τον καρκίνο του προστάτη, διατηρώντας τον έλεγχο σημαντικών λειτουργιών για την ποιότητα της ζωής του, όπως είναι η στύση και η ούρηση. Το θέμα ριζική προστατεκτομή και στυτική λειτουργία δημιουργεί φόβο και προβληματισμό στους άνδρες.

Σε αυτή την κατεύθυνση συμβάλλουν νέες χειρουργικές μέθοδοι, που έχουν αλλάξει τα δεδομένα και βοηθούν τους ασθενείς να παραμένουν υγιείς και λειτουργικοί. Η ρομποτική χειρουργική και η τεχνολογία Robotic HIFU Focal One υπόσχονται πολύ καλύτερα αποτελέσματα στη διατήρησης της στυτικής λειτουργίας μετά από την επέμβαση.

Η ρομποτική χειρουργική μηδενίζει την πιθανότητα τραυματισμών των περιφερειακών οργάνων και των νεύρων που ελέγχουν την ούρηση και τη στύση, δύο λειτουργίες που επηρεάζονται καταλυτικά από ένα ανοιχτό χειρουργείο. Με τη χρήση του συστήματος DA VINCI για τη ριζική προστατεκτομή τα αποτελέσματα είναι εντυπωσιακά, σε σχέση με μια ανοικτή επέμβαση, ακόμη και της λαπαροσκοπικής. Η  χειρουργική τομή ελαχιστοποιείται, με το πάσχον όργανο να αφαιρείται, χωρίς να επηρεάζονται ή να τραυματίζονται οι παρακείμενες δομές και ιστοί. Εκτιμάται ότι η μέθοδος αυτή εξασφαλίζει ικανοποιητική στυτική λειτουργία σε ποσοστά 60-95% σε σύγκριση με τα 10-60% της ανοιχτής χειρουργικής.

Η τρισδιάστατη οπτική της ρομποτικής χειρουργικής, συνδυάζεται με τη μεγέθυνση του χειρουργικού πεδίου και δίνει τη δυνατότητα στους ουρολόγους, για μεγαλύτερη ακρίβεια στις χειρουργικές κινήσεις, αλλά και για βαθύτερη κατανόηση της ανατομίας της περιοχής και των παρακείμενων δομών που έρχονται σε επαφή με τον προστάτη.

Εντυπωσιακές είναι και οι επιδόσεις της νέας τεχνολογίας Robotic HIFU Focal One, που ανοίγει νέους δρόμους στην εντοπισμένη θεραπεία του καρκίνου του προστάτη. Με εξασφαλισμένη τη θεραπεία του καρκίνου του προστάτη, ελαχιστοποιούνται οι πιθανές επιπλοκές, όπως η απώλεια της στυτικής λειτουργίας και οι διαταραχές της ούρησης. Η εφαρμογή της απαιτεί μόλις λίγα λεπτά, δεν αφήνει τομές, μηδενίζει τον μετεγχειρητικό πόνο και ο ασθενής παίρνει εξιτήριο την ίδια την ημέρα. Έτσι ο άνδρας μπορεί να έχει μια υγιή σεξουαλική ζωή μετά την επέμβαση, διατηρώντας εκτός από την υγεία του, και την ποιότητα της ζωής του.