Στυτική Δυσλειτουργία

Αποφρακτική υπνική άπνοια και στυτική δυσλειτουργία

Apofraktiki ipniki apnia kai stitiki dislitourgia

Σαν αποφρακτική υπνική άπνοια, ορίζουμε την απόφραξη των αεραγωγών, όταν ο μαλακός ιστός στο πίσω μέρος του λαιμού “καταρρέει” κατά τη διάρκεια του ύπνου, και προκαλεί διακοπές στην αναπνοή του ατόμου. Πρόκειται για χρόνια πάθηση που επηρεάζει το 10%, περίπου, των ανδρών. Αν και ασυμπτωματική, η υπνική άπνοια χαρακτηρίζεται από υποξία του οργανισμού, υπνηλία κατά τη διάρκεια της ημέρας, κόπωση και μείωση της ποιότητας ζωής. Η υπνική άπνοια σχετίζεται με πολλά σοβαρά προβλήματα υγείας, όπως οι καρδιαγγειακές παθήσεις, το εγκεφαλικό επεισόδιο και την υπέρταση. Ένα από πιο άγνωστα είναι ο αυξημένος κίνδυνος εμφάνισης στυτικής δυσλειτουργίας.

Ως στυτική δυσλειτουργία ορίζουμε τη μόνιμη ή παροδική αδυναμία στην απόκτηση ή/και διατήρηση στύσης, με ικανή σκληρότητα για διείσδυση χωρίς την βοήθεια του χεριού, με σκοπό μια ολοκληρωμένη σεξουαλική επαφή. Πρόκειται για ένα συχνό φαινόμενο που επηρεάζει τουλάχιστον το 20% των ανδρών ηλικίας 30-70 ετών. Ωστόσο, στην περίπτωση των ανδρών που πάσχουν από υπνική άπνοια, η στυτική δυσλειτουργία ξεπερνά το 69%. Την ίδια στιγμή για τους ασθενείς αυτούς, η στυτική δυσλειτουργία θεωρείται παράγοντας κινδύνου για μελλοντικές καρδιαγγειακές παθήσεις.

Για τη συσχέτιση υπνικής άπνοιας και στυτικής δυσλειτουργίας έχουν διαμορφωθεί πολλές θεωρίες:

Η στέρηση του ύπνου προκαλεί ορμονικά προβλήματα. Το ανδρικό σώμα παράγει τεστοστερόνη κατά τη διάρκεια της νύχτας. Ωστόσο, ο ανεπαρκής ή διακοπτόμενος ύπνος, που προκαλείται από την υπνική άπνοια, μειώνει τα επίπεδα τεστοστερόνης, με αποτέλεσμα μειωμένη στύση και σεξουαλική επιθυμία.

Επιπλέον, άνδρες με μειωμένο και διακοπτόμενο ύπνο βιώνουν συχνά κόπωση και ευερεθιστότητα στη διάρκεια της μέρας, γεγονός που εντείνει τις σεξουαλικές δυσλειτουργίες.

Τέλος, είναι πιθανό λόγω της υποξίας, η ανεπάρκεια του οξυγόνου που είναι σημαντική για τη στυτική λειτουργία, να προκαλεί πρόβλημα.

Ενθαρρυντικό είναι το γεγονός πως η πλειοψηφία των ανδρών διαπιστώνει βελτίωση της στύσης μετά από θεραπεία υπνικής άπνοιας. Η συνεχής θετική πίεση των αεραγωγών (CPAP – Continuous Positive Airway Pressure) είναι η πιο συνηθισμένη θεραπεία. Ασθενείς που χρησιμοποιούν τη μέθοδο αυτή φορούν μια μάσκα κατά τη διάρκεια του ύπνου που συνδέεται με ένα μηχάνημα και ωθεί τον αέρα στο πίσω μέρος του λαιμού, με τον αεραγωγό ανοιχτό, επιτυγχάνοντας κανονική αναπνοή και οδηγώντας σε καλύτερη ανάπαυση συνολικά. Ο βελτιωμένος ύπνος οδηγεί σε ισορροπημένη παραγωγή τεστοστερόνης και καλύτερα επίπεδα οξυγόνου στο σώμα.

Τα τελευταία χρόνια το ενδιαφέρον των ερευνητών εστιάζει στη χειρουργική θεραπεία της αποφρακτικής υπνικής άπνοιας και στη συσχέτιση με τη βελτίωση της στυτικής λειτουργίας. Η ουροπαλατοφαρυγγειοπλαστική (UPPP) περιλαμβάνει αφαίρεση μέρους του ιστού που εμποδίζει τον αεραγωγό. Έχει διαπιστωθεί ότι άνδρες που υποβλήθηκαν σε αυτή την επέμβαση είχαν βελτιωμένη στυτική λειτουργία σε σύγκριση με άνδρες που υποβλήθηκαν σε αγωγή χωρίς χειρουργική επέμβαση.