Στυτική δυσλειτουργία και έλλειψη ύπνου

Stitiki dislitourgia kai ellipsi ipnou
Stitiki dislitourgia kai ellipsi ipnou

Κακή ποιότητα ύπνου λέμε ότι έχει κάποιος που δεν κοιμάται συνεχόμενα 7-8 ώρες τη νύχτα, δυσκολεύεται να αποκοιμηθεί, ξυπνά νωρίτερα από την προγραμματισμένη ώρα ή ξυπνά πολλές φορές το βράδυ για διάφορους λόγους.

Όποια κι αν είναι η αιτία, η κακή ποιότητα ύπνου έχει δυσμενείς επιπτώσεις στην υγεία και γι’ αυτό θα πρέπει πάντα να αντιμετωπίζεται έγκαιρα και υπεύθυνα.

Σύμφωνα με έρευνες, η έλλειψη τεστοστερόνης έχει πολλές επιπτώσεις στην υγεία, συμπεριλαμβανομένων των καρδιαγγειακών παθήσεων, της στυτικής δυσλειτουργίας και του μεταβολικού συνδρόμου. Ωστόσο αυτό, δε σημαίνει ότι η στυτική δυσλειτουργία οφείλεται πάντα στην έλλειψη τεστοστερόνης κι ότι τα αίτια της πρώτης δεν θα πρέπει να αναζητηθούν αλλού.

Αποτελεί όμως ένα βασικό σημείο όπου θα πρέπει να εξεταστεί καθώς τα χαμηλά επίπεδα τεστοστερόνης έχουν συσχέτιση με τον μειωμένο ύπνο. Αξίζει να τονισθεί ότι η άπνοια ύπνου δεν συσχετίζεται με τη στυτική δυσλειτουργία, σε αντίθεση με τη χρήση μελατονίνης, την ηλικία και άλλες συνοσσηρότητες.

Η συχνότερη αιτία κακής ποιότητας ύπνου είναι η νυκτουρία. Ιδιαίτερα στους ηλικιωμένους άνδρες, που ξυπνούν πάνω από δύο φορές κάθε βράδυ για να ουρήσουν. Είναι γνωστό πως η νυκτουρία σχετίζεται με αυξημένο κίνδυνο πτώσεων, αλλά δεν είναι σαφές εάν συσχετίζεται και με τη μακροπρόθεσμη συνολική υγεία.